o-zupi

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i svetog Peregrina, đakona i mučenika

Pisano vrelo o župi potječe iz 929. godine. Nažalost, nije nam poznata godina utemeljenja župe. Župa Umag u početku je bila u skolpu Tršćanske biskupije, zatim neko vrijeme Novigradske, te opet Tršćanske. Nakon Drugoga svjetskoga rata bila je u sastavu Apostolske administrature Pazin, da bi danas pridala Porečkoj i Pulskoj biskupiji u čiji je sastav ušla 1977. godine ujedinjenjem cjelokupne Crkve u hrvatskoj Istri. Stara župna Crkva, koja je bila također posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo i svetom Peregrinu đakonu i mučeniku, nalazila se na mjestu gdje se i danas uzdiže istoimena crkva. Prijašnja crkva bila je okrenuta u smjeru istok – zapad. Prvo njezino spominjanje seže do u 14. st.  Zatim se spominje 1426. godine, kada ovamo dolazi tršćanski biskup Marino de Cernotti zbog neprilika u Trstu. Tu je i neko vrijeme boravio.
Za vrijeme nevremena 1651. godine crkva je bila jako oštećena i u 18. stoljeću odlučilo se da se postojeća crkva sruši do temelja i da se na istom mjestu sagradi veća i ljepša. Projekt je izgradio arhitekt Filippo Dongetti, a gradili su je Aurelio Alessandri i Antionio Centenari.
Crkva je iz temelja izgrađena 1757. godine, a posvetio ju je biskup Petazzi 1760. godine, iako pročelje crkve nije bilo dovršeno.
Crkva je u gradu najznačajnija građevina i zajedno sa svojim odvojenim zvonikom venecijanskog stila iz XV. stoljeća, a obnovljenim 1691. godine (visok 33m), čini središte grada (kao što je i u prošlosti bila). Vrlo lijepa unutrašnjost crkve zadivljuje svakog posjetitelja. Crkva je jednobrodna sa 6 udubina – kapela u kojima su smješteni oltari. Svi su mramorni iz vremena gradnje crkve, baroknog stila, osim novog mramornog u svetištu, okrenutog prema narodu iz 1994. godine. Vrlo lijep glavni oltar sa svetohraništem, tronetom i kamenim kipovima sv. Peregrina, zaštitnika župe i sv. Nicefora, pićanskog biskupa, suzaštitnika župe. Kipove je izradio kipar Antonio Bossa (1780 – 1845).

o-zupi-unutra

Prvi oltar s lijeve strane od ulazu crkvu je oltar krštenja Isusova što predstavlja vrlo stara slika na platnu nepoznatog autora iz Palmine škole. To su ostaci i nekadašnje krstionice. Drugi oltar je oltar svete Obitelji sa slikom na platnu koju je izradio 1899. godine G. B. Crevatin iz Trsta. Treći oltar s lijeve strane je oltar sv. Nikole, sa sv. Josipom s Djetetom Isusom u naručju i sv. Antunom Padovanskim. Podno slike je i panoramski prikaz Umaga. Tu sliku izradio je 1895. godine vodnjanski slikar Pietro Marchesi.

o-zupi-unutra-1

S desne strane od ulaza u crkvu:

Prvi oltar je svetog Križa s prekarasnim impozantnim drvenim Raspelom iz godine 1600. Drugi oltar je oltar Srca Isusova sa slikom na platnu, koji poredstavlja Isusa koji se prikazuje sv. Mariji Margareti Alacoque. To je djelo koparskog slikara Bartolomea Gianellia s kraja XIX st. Treći oltar je oltar Majke Božje Žalosne, jer se na njemu čuva drveni kip Majke Božje, koja je srušena 1954.godine.

o-zupi-unutra-2

Na ulazu u crkvu s desne strane ugrađen je kameni reljef sv. Peregrina. Visoko na desnom zidu lađe nalazi se lijepi venecijanski triptih u drvu s likovima svetaca iz XV st. To je samo dio starog drvenog oltara iz prijašnje crkve. Nasuprot triptihu, s lijeve strane, visoko na zidu nalazi se drvena propovijedaonica.

o-zupi-propovjedaonica

Iznad samog ulaza uzdiže se prekrasno pjevalište s orguljama koj je izradio 1776. godine Francesco Dazzi. Orgulje su više puta do danas popravljane. Na dva bočna stupa noseća stupa pjevališta postavljene su škropionice za blagoslovljenu vodu. S desne strane je kamena škropionica iz bivše crkve Majke Božje Žalosne, a s lijeve strane je velika prava školjka koja je poklonjena crkvi 1986.godine. Zidovi lađe su ukrašeni s 12 slika na platnu iz vremena gradnje crkve. Slike su različitih veličina i postavljene u dva reda. Uz slike crkva posjeduje još dosta vrijednih kipova, monstranca, ciborija, kaleža itd.

o-zupi-orgulje

U prošlosti na području župe Umag postojalo je više crkava, kapela npr. 1693. Čak 20, a danas svega 4. Najpoznatije su:

  1. a) sv. Peregrin na području Rta Rožac u Đubi, sagrađena prije 12.st. Prvi pisani dokument o toj crkvi potječe od 6. svibnja 1106. godine.
  2. b) Crkva svetog Roka u centru Umaga, sagrađena 1515. godine.
  3. c) Crkva Majke Božje Žalosne u Murinama, sagrađena 1994.god.
  4. d) Crkvica sv. Marije Magdalene u Zambratiji, na samoj obali uz cestu koja vodi prema Savudriji, 5 km udaljeno od Umaga, sagrađena u 14.st.

Literatura: Mirko Otočan, Župna crkva Umag